Κοινοποίηση

Παραχωρείται στο ΥΠΠΟΑ για 40 χρόνια με σκοπό την επέκταση του Βυζαντινού Μουσείου.

Το ξενοδοχείο αφέθηκε στην τύχη του για περίπου τρεις δεκαετίες, ενώ τώρα θα αποκτήσει μια δεύτερη ζωή, ισχυροποιώντας τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής

Μια δεύτερη ζωή θα αποκτήσει το παλιό Ξενία της Καστοριάς με τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο για να καλύψει τις ανάγκες του Βυζαντινού Μουσείου της ακριτικής πόλης, το οποίο φιλοξενεί σπάνιες φορητές εικόνες από τον 12ο έως τον 18ο αιώνα. Χθες, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του ακινήτου με διάρκεια μίσθωσης τα 40 χρόνια, ενώ σε διάστημα πέντε ετών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του πρώην ξενοδοχείου.

Αναβάθμιση

Το εγκαταλελειμμένο Ξενία γειτνιάζει με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και η αποκατάστασή του θα αναβαθμίσει την περιοχή, ενώ η απόδοση χώρων 1.600 τ.μ. θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του μουσείου. Το υφιστάμενο κτίριο φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή εικόνων, η οποία όμως «ασφυκτιά» στους χώρους που έχει στη διά-θεσή του. Οι χώροι του πρώην ξενοδοχείου αποτελούνται από υπόγεια, ισόγειο και έναν όροφο και με τις κατάλληλες μετατροπές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αποθηκευτικούς χώρους της μόνιμης συλλογής του μουσείου και να φιλοξενήσουν περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ή συνεδριακές εκδηλώσεις.

«Η αποκατάστασή του, με την παράλληλη επανέκθεση της συλλογής του Βυζαντινού Μουσείου, θα λειτουργήσει ως ένας ελκυστικός πολιτιστικός πόλος και αναπτυξιακός πόρος για την πόλη της Καστοριάς», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την υπογραφή της σύμβασης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό.

Το «Ξενία» βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, στη θέση Δεξαμενή, με πανοραμική θέα της λίμνης Καστοριάς και καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 2.000 τ.μ. Ηταν ένα από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα το 1953 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Σφαέλλου και σε συνεργασία με τη Μαρίκα Ζαγορησίου. Ο Αιγυπτιώτης Σφαέλλος διετέλεσε διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΟΤ την περίοδο 1950-1958 και είχε αναλάβει την εποπτεία και την ανέγερση των πρώτων «Ξενία», ενώ αργότερα στο πρόγραμμα εντάχθηκε ο Αρης Κωνσταντινίδης και άλλοι σημαντικοί αρχιτέκτονες (Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικολετόπουλος, Φίλιππος Βώκος κ.ά.).

Βανδαλισμοί

Το ξενοδοχείο ήταν δυναμικότητας 25 δωματίων και 49 κλινών αλλά ακολούθησε και αυτό τη μοίρα των υπόλοιπων Ξενία. Τα τελευταία 30 χρόνια το ακίνητο είχε αφεθεί στην τύχη του και δεν ήταν λίγες οι φορές που βανδαλίστηκε. Κατά καιρούς είχαν γίνει διάφορες απόπειρες αξιοποίησής του αλλά καμία δεν ευοδώθηκε, ενώ στο μεταξύ είχε χαρακτηριστεί μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συζητήσεις για την παραχώρηση στο ΥΠΠΟΑ και κατ’ επέκταση στο Βυζαντινό Μουσείο ξεκίνησαν το 2020 σε μια αυτοψία της κ. Μενδώνη στην περιοχή και ενώ το μουσείο έψαχνε τρόπους να αυξήσει τον περιορισμένο χώρο του.

Το Βυζαντινό Μουσείο ιδρύθηκε το 1989 για να στεγάσει τις φορητές βυζαντινές εικόνες που μέχρι τότε φυλάσσονταν στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα της Καστοριάς και υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης. Μετά το 2013 το μουσείο αναβαθμίστηκε με νέα μουσειογραφική μελέτη και προχώρησε στην επανέκθεση της συλλογής του το 2018. Η νέα έκθεση αποτελείται από 75 φορητές εικόνες, τέσσερα τμήματα αποτοιχισμένων αγιογραφιών και 50 αντικείμενα μικροτεχνίας.

Σάκης Ιωαννίδης

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.