Κοινοποίηση
Τρία έργα με τόπο υλοποίησης τη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται από την Τρίτη 31/8 στην φάση της Προ-Κοινοποίησης (Pre-Notification) για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – Important Projects of Common European Interest (IPCEI), καθιστώντας πρωταγωνιστή την Περιφέρεια μας σε εμβληματικά προγράμματα και τεχνολογίες σε όλη την Ευρώπη!
Το έργο White Dragon με τρία υποέργα, το έργο Green HiPo της Advent Technologies και το έργο H2CAT Tanks της B&T Composites!
Τρία έργα που μπορούν εφόσον πάρουν την οριστική έγκριση να αλλάξουν την οικονομία της περιοχής. Έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 12 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν σταδιακά αλλά άμεσα πάνω από 18.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Έργα που εφόσον εγκριθούν θα ξεκινήσουν το 2022 και θα ολοκληρωθούν το 2029.
Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρώτη επιτυχία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που ανήκει σε όλους όσους πίστεψαν από την αρχή σε αυτή τη δύσκολη διεκδίκηση και σε όσους πιστεύουν ότι έχουν να προσθέσουν κάτι περισσότερο στη συλλογική αυτή προσπάθεια για το καλό της πατρίδας μας και της Περιφέρειας μας.
Συνεχίζουμε…
Γιώργος Κασαπίδης.

Αντιδράσεις για το Μπλέ Υδρογόνο από Αμερικανούς επιστήμονες για τις εκπομπές του

Στην οριστική λίστα των έργων που θα προκοινοποιηθούν στην ΕΕ για ένταξη στα ευρωπαϊκά Σημαντικά́ Έργα Κοινού́ Ευρωπαϊκού́ Ενδιαφέροντος (-IPCEI), εντάχθηκε με απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος- Ενέργειας, Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Σκρέκα το project White Dragon, για την κατασκευή μονάδας παραγωγής υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.
Το έργο όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση είναι στρατηγική́ς σημασίας για την Ελλάδα, καθώς θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας υδρογόνου και την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης σε τεχνολογίες ανάπτυξης χαμηλού́ ανθρακικού́ αποτυπώματος.

Ταυτόχρονα τονίζεται ότι η χώρα μας θεωρεί εθνικής προτεραιότητας το έργο, το οποίο, αν επιλεγεί από την ΕΕ, θα συμμετέχει στο πρώτο δίδυμο κύμα IPCEI για τις «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου». Αξίζει να σημειωθεί ότι το White Dragon στηρίζεται από εταιρίες όπως η Mότορ Όιλ, η Advent Technologies, o ΔΕΣΦΑ, ο ΤΑΡ, ο Τιτάν και η B&T Composites.Αρχικά προβλέπεται η παραγωγή υδρογόνου με χρήση φυσικού αερίου και σε δεύτερη φάση μέσω ηλεκτρόλυσης με ηλεκτρισμό παραγόμενο από ΑΠΕ.

Oι ενστάσεις για το μπλέ υδρογόνο

Εν τω μεταξύ, διεθνώς έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν τo υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση φυσικού αερίου, το λεγόμενο μπλε υδρογόνο, θα συνεχίσει να εντάσσεται στα πράσινα καύσιμα νέας γενιάς. Περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνονται νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι το αέριο είναι ορυκτό καύσιμο και παράγει ρύπους, ενώ οι υποστηρικτές του, κυρίως εταιρίες με δραστηριότητα στο φυσικό αέριο, υπερασπίζονται τη χρήση του, η οποία προς το παρόν είναι και η μόνη με πρακτικές εφαρμογές
Μια ερευνητική εργασία, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο από δύο Αμερικανούς μελετητές, τον Robert Howarth και τον Mark Jacobson, αμφισβήτησε έντονα τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του «μπλε» υδρογόνου, που παράγεται από ορυκτό αέριο με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από σχολιαστές και τη βιομηχανία.

Το μπλε υδρογόνο χρησιμοποιεί τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) για να μετριάσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στην εργασία τους, οι δύο Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μπλε υδρογόνο σχετίζεται με έως και 20% περισσότερες συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την απλή καύση του φυσικού αερίου απευθείας. Το εύρημα έρχεται ως αποτέλεσμα των διαρροών κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του φυσικού αερίου, της αναποτελεσματικότητας στην τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και των ενεργειακών απωλειών που προέρχονται από τη μετατροπή του αερίου σε υδρογόνο, αναφέρουν.

Και οι αντιδράσεις

Η δημοσιοποίηση της έρευνας και των απόψεων των δύο μελετητών προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων, σε ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία, όπου η σχετική μελέτη έγινε γνωστή κατά την περίοδο που ανακοινώθηκε η εθνική στρατηγική τη Βρετανίας, η «προσέγγιση δύο γραμμών», η οποία συνδυάζει το μπλε με το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρόμοιες συζητήσεις για το κατά πόσο είναι «πράσινο» το μπλε υδρογόνο διεξάγονται και σε επίπεδο ΕΕ, όπου η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγείται μιας εκστρατείας για να διασφαλιστεί ότι το μπλε και το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα παίξουν ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης για τη κλιματική ουδετερότητα.
Οργανισμοί όπως το Hydrogen4EU, που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, προωθούν τα πλεονεκτήματα του μπλε υδρογόνου και υπόσχονται εξοικονόμηση αξίας 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ευρώπη έως το 2050, εάν οι υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά υδρογόνου.
Το επιχείρημα αυτό στηρίζει και ο επικεφαλής της ΕΕ για το Κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπάρχουσες υποδομές φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Αερίου πρέπει να επαναχρησιμοποιηθουν όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.