Κοινοποίηση

Τι προβλέπει το σχέδιο ελέγχων για κορονοϊό του Υπουργείου Υγείας. Πότε ξεκινούν οι μαζικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες. Η στρατηγική και τα επόμενα βήματα στη μάχη με τον ιό.

Αν και ακόμη βρισκόμαστε στη φάση όπου υπάρχουν ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για τη διεξαγωγή εργαστηριακών ελέγχων για κορονοϊό, την τελευταία εβδομάδα τα σχετικά τεστ έχουν αυξηθεί κατά 50% ενώ μόνο μέσα σε ένα 24ωρο φαίνεται να διενεργήθηκαν περί τους 4000 ελέγχους.

Το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφείς εντολές και από τις δημόσιες δομές διενεργούνται μόνο ιδιαίτερα ύποπτες περιπτώσεις για κορονοϊό. Όμως στη διαδικασία των ελέγχων έχουν μπει και τα ιδιωτικά διαγνωστικά. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Υγείας καταστρώνει σχέδιο για τον έλεγχο του πληθυσμού και τη συγκέντρωση επιδημιολογικών δεδομένων και κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των μαζικών ελέγχων.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η στρατηγική των τεστ, πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής, αλλά και αντίστοιχη ικανότητα του συστήματος. Με τα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος, που γίνεται διευρυμένα σε καταστάσεις που απειλούν τη Δημόσια Υγεία, όπως το πλοίο Ελ. Βενιζέλος ή οι καταυλισμοί προσφύγων.

Όπως διευκρινίζει όταν βρισκόμαστε στην περίοδο επώασης του ιού όλα τα τεστ είναι αρνητικά και επίσης κάποιοι, μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς καν να αισθανθούν άρρωστοι. «Είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή 10.700.000 Έλληνες κάθε μέρα. Πρώτον, είναι αδύνατον και δεύτερον λάθος σπατάλη των πόρων» αναφέρει.

Συμπληρώνει ακόμη ότι «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τα τεστ και τις διαφορετικές τους κατηγορίες. Μοριακά για τη διάγνωση, που χρησιμοποιούμε τώρα, αντισώματα για το αν πέρασες τη νόσο. Ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον ως ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό, με επιδημιολογικά κριτήρια, ώστε να αποκτούμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την πορεία του ιού στην χώρα, για την ακόμα πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση».

Σταδιακά δε, θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού ελέγχου, αλλά και του αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Κι αυτό δεν θα γίνεται σε ατομικό επίπεδο, αλλά θα έχει άλλο στόχο που θα αφορά στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.

«Παραμένουμε στη φάση του μετριασμού της επιδημίας, με την εφαρμογή των μέτρων της φυσικής απόστασης και της κοινωνικής απομάκρυνσης. Σε αυτή τη φάση, η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιούνται με άλλους στόχους».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε χθες Τετάρτη 8/4 στην ενεργοποίηση των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως επεσήμανε το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα έχουμε εξορμήσεις με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια, έτσι ώστε να δούμε το πώς έχει μεταδοθεί ο ιός στη χώρα και να γίνουν εξετάσεις. Και στη δεύτερη φάση θα διερευνήσουμε την ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.

«Αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες μονάδες να βρίσκονται στην επικράτεια. Το σχέδιο εντάσσεται στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να δούμε πως προχωρά η νόσος στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ιδιωτικά διαγνωστικά

Την ίδια στιγμή πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές έχουν προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πραγματοποιούν τα τεστ για κορονοϊό είτε δεχόμενοι τον «ύποπτο» ασθενή στις δομές τους, είτε μέσω επίσκεψης ειδικού συνεργάτη τους για τη λήψη δείγματος στο σπίτι.

Σχετικά με την αποζημίωση του τεστ, η σχετική Υπουργική Απόφαση διευκρινίζει ότι:

«Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για την ανίχνευση του κορονοϊού σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να νοσούν ή να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, κατόπιν παραπομπής από τον ΕΟΔΥ ή/και το ΕΚΑΒ δύναται να διενεργείται σε πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια. Η τιμή αποζημίωσης ορίζεται ως εξής: α. Μεταφορά και κατ’ οίκον λήψη με εξειδικευμένο προσωπικό (επαγγελματίες υγείας) και πιστοποιημένους μεταφορείς βιολογικών υλικών ορίζεται σε 50 ευρώ. β. Διενέργεια ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια ορίζεται κατ’ ανώτατο σε 85 ευρώ ανά δείγμα που μπορεί να κατέλθει στα 67,5 ευρώ».

Οι συγκεκριμένες τιμές βέβαια αφορούν στην αποζημίωση του διαγνωστικού από τον ΕΟΠΥΥ και όχι τη χρέωση που κάνει το κάθε διαγνωστικό. Επίσης ο ασφαλισμένος θα δικαιούται να αποζημιωθεί εφόσον παραπέμπεται να εξεταστεί και όχι λόγω δικής του πρωτοβουλίας, δηλαδή να πληροί τις προϋποθέσεις ορισμού υπόπτου κρούσματος του ΕΟΔΥ.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.