Κοινοποίηση

Απόφαση Τοπικής Κοινότητας Κωσταραζίου 2/2020
Σχετικά με την απόφασή του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοιν. Κωσταραζίου με αρ. 2/2020 και ημερομηνία 2-6-2020, που απεστάλη στο γραφείο Δημάρχου Άργους Ορεστικού στις 9-6-2020 με την οποία ζητάτε από το Δήμο να φροντίσει για την κοπή επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και σε άλλους χώρους, που δε με αφορούν προσωπικά, καθώς επίσης για το κλάδεμα των υπολοίπων δέντρων, σας επισημαίνω τα παρακάτω :
1. Δεν με ενημερώσατε ποτέ για τις προθέσεις σας ούτε ζητήσατε τη άποψή μου για τα δέντρα, που υπάρχουν στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου για το οποίο είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος. Ουδέποτε σας ανέφερα ότι υπάρχουν επικίνδυνα δέντρα, ούτε επικοινώνησα μαζί σας για κανένα θέμα σχετικό με αυτά. Στις υποθέσεις που αφορούν το Δημοτικό Σχολείο, επικοινωνώ απευθείας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Άργους Ορεστικού, που φροντίζουν για την επίλυσή τους, αλλά και με άλλες υπηρεσίες και φορείς για άλλες υποθέσεις, όταν χρειαστεί.
2. Πώς σας καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχουν επικίνδυνα δέντρα (πεύκα) στο χώρο του Δημ. Σχολείου και είναι απαραίτητη η κοπή τους; Ζητήθηκε η άποψη κάποιου ειδικού ή υπήρξε κάποιο πόρισμα επικινδυνότητας, προτού προχωρήσετε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και πώς προέκυψε χωρίς αυτά η εισήγηση του προέδρου; Εντελώς αδικαιολόγητα στο παρελθόν κόπηκαν αναίτια πολλά άλλα δέντρα.
3. Όσον αφορά την επικινδυνότητα των δέντρων επισημαίνω τα εξής :
α. Δεν υπάρχουν κατά την άποψή μου πεύκα που να είναι επικίνδυνα λόγω πτώσης από αέρα, καθότι τα 34 πεύκα που υπάρχουν περιμετρικά του οικοπέδου του Δημ. Σχολείου αλλά και των δυο οικοπέδων που ευρίσκονται παραπλεύρως (του γηπέδου 5Χ5 και του ενδιάμεσου των δυο κτηρίων) είναι σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο με τα κλαδιά τους να μπλέκονται μεταξύ τους με τέτοιον τρόπο , που είναι αδύνατο να πέσει μεμονωμένα κάποιο, αφού στηρίζεται από τα άλλα και δημιουργείται έτσι ένα τείχος ανάσχεσης. Επίσης εξ όσων γνωρίζω δεν κλαδεύονται τα πεύκα, το κλάδεμα των οποίων αναφέρεται επίσης στην απόφασή σας.
β. Όσο για τις κάμπιες, που μου ανέφερε προφορικά ο πρόεδρος, που πιθανόν να είναι επικίνδυνες, όπως και η γύρη των πεύκων, απαντώ ότι αυτά τα 4 χρόνια που είμαι διευθυντής του Δημ. Σχολείου Κωσταραζίου, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα αλλεργίας ούτε από τις κάμπιες ούτε από τη γύρη. Εξάλλου αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις κάμπιες υπάρχουν και άλλες λύσεις π.χ. το ράντισμα, αλλά και αν θέλουμε επίσης να απαλλαγούμε εντελώς από τη γύρη θα πρέπει να αποψιλώσουμε από φυτά, που έχουν γύρη, την ευρύτερη περιοχή του Κωσταραζίου, γιατί οι κάμπιες και η γύρη μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε φυτό. Συνεπώς δεν ευσταθούν αυτές οι προφορικές αναφορές.
4. Διαφωνώ ριζικά με την κοπή των δέντρων, που δεν είναι αναγκαία αλλά σκόπιμη, για τους εξής λόγους :
α. Τα συγκεκριμένα πεύκα αποτελούν πνεύμονα πρασίνου και η αισθητική του τοπίου στο ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτά.
β. Για ευνόητους περιβαλλοντικούς λόγους. Η κοπή τους, αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα.
γ. Θα υποβαθμιστεί , θα ανατραπεί , θα απαξιωθεί και θα ακυρωθεί με την κοπή τους ο ρόλος του σχολείου και το έργο μας καθότι ως σχολική μονάδα τόσο στα μαθήματα όσο και με την εκπόνηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων καλλιεργούμε στα παιδιά την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την υποβάθμιση ή την καταστροφή του.
5. Προτείνω μετά από όλα αυτά που σας εξέθεσα να προβληματιστείτε και να επανεξετάσετε την απόφασή σας-πρόταση προς το Δήμο Άργους Ορεστικού για την κοπή και το κλάδεμα των δέντρων στα σημεία αναφοράς που έχουν σχέση με το Δημοτικό Σχολείο Κωσταραζίου, στο οποίο υπηρετώ ως διευθυντής. Στην περίπτωση που θα επιδιώξετε να επισκεφτείτε το Δημ. Σχολείο, σας ενημερώνω ότι θα πρέπει να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία στο 2467073341, να καθοριστεί η επίσκεψη και να τηρηθούν σχολαστικά τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ λόγω κορωνοϊού και απαραίτητα με χρήση μάσκας .

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί συνάντηση σε άλλον χώρο, παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά.
6. Σας θυμίζω κλείνοντας ότι η δημοκρατία δε λειτουργεί με συνοπτικές διαδικασίες και μονομερείς αποφάσεις, αλλά απαιτείται γι’ αυτό συμμετοχική διαδικασία στη λήψη αποφάσεων, διάλογος με ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά προπάντων σεβασμός στα πρόσωπα του διαλόγου και υπολογισμός των απόψεών τους.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
1. Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
Δημ. Σχολείου και Νηπ/γείου Κωσταραζίου
2. Λοιποί Σύλλόγοι Κωσταραζίου
3. Ενημερωτικά sites και blogs Κωσταραζίου
4. Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ο Διευθυντής του Σχολείου
Σμπόνιας Βασίλειος

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.