Κοινοποίηση
Ενίσχυση των επιχειρήσεων θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου ( Τελιγιορίδου Ολυμπία -Βουλευτής Καστοριάς – Συριζα), Αναπλ. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο.
Οι επιχειρήσεις της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, που αποτελούν έναν έντονα εξωστρεφή κλάδο, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από την πανδημία COVID-19 και τους συνακόλουθους περιορισμούς μετακινήσεων. Ο περιορισμός λειτουργίας των επιχειρήσεων HORECA εμπόδισε τη λειτουργία της προμηθευτικής αλυσίδας και οδήγησε σε αναστολή των εξαγωγών και μεγάλη μείωση της πώλησης των προϊόντων. Λόγω της υπολειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και των επιχειρήσεων εστίασης στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια οι επιχειρήσεις θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας είχαν ραγδαία μείωση των εσόδων τους.
Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις αυτές επιβαρύνθηκαν με το κόστος δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων για τη διατήρηση των μη πωλούμενων ψαριών στις πλωτές εγκαταστάσεις. Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν μεγάλη οικονομική δυσχέρεια κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Η Ε.Ε., σε εύλογο χρονικό διάστημα, έδωσε σε κάθε κράτος μέλος τη δυνατότητα χορήγησης αποζημιώσεων/κεφαλαίων κίνησης για την αναπλήρωση μέρους της ζημιάς από τη μείωση πωλήσεων μονάδων υδατοκαλλιεργειών στα πλαίσια αναμόρφωσης του Ε.Π.ΑΛ.Θ. 2014–2020 (Καν.(ΕΕ) 560/2020 που τροποποίησε τον Καν.(ΕΕ) 508/2014)). Παράλληλα με το Προσωρινό Πλαίσιο λόγω COVID-19 έδωσε τη δυνατότητα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ύψους μέχρι 120.000€ αρχικά και πλέον μέχρι 270.000€ ανά επιχείρηση.
Από τον Απρίλιο 2020 τα συλλογικά όργανα των Ελλήνων ιχθυοκαλλιεργητών άρχισαν ένα διαρκή διάλογο με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο με τη δυνατότητα ενεργοποίησης των νέων διατάξεων της Ενωσιακής νομοθεσίας (τροπ. άρθρο 55 Καν.508/2014) όσο και με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τον κανόνα de minimis.
Ένα χρόνο μετά και βιώνοντας το τρίτο κύμα της πανδημίας, με κλειστές τις επιχειρήσεις HORECA σε διεθνές επίπεδο, καμία ενίσχυση δεν έχει δοθεί και δεν προχώρησε η προκήρυξη για χορήγηση Ενωσιακών ενισχύσεων, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους του κλάδου.
Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας εξαιρέθηκαν από προγράμματα όπως το ΤΕΠΙΧ και η επιδότηση τόκων δανείων με τη δικαιολογία πως οι επιχειρήσεις αυτές ενισχύονται από το ΕΠΑΛΘ, το οποίο όμως όπως προαναφέρθηκε δεν ενεργοποιήθηκε. Ακόμη και το μέτρο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο ούτως ή άλλως είναι δανεισμός και όχι ενίσχυση, το πήρε μηδαμινός αριθμός επιχειρήσεων καθώς προϋπόθεση γι αυτό ήταν οι δηλώσεις τριμήνου για πωλήσεις εντός Ελλάδας, ενώ ο κλάδος στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι εξαγωγικός.
Επειδή η στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι ανακόλουθη με τις υποσχέσεις της και εδώ και ένα χρόνο δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια για την στήριξη αυτού του σημαντικού εξαγωγικού κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό:
-Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και ιδιαίτερα των ΜΜΕ;
-Προτίθεται να προχωρήσει σε χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας;
-Προτίθεται να προκηρύξει το Μέτρο του Ε.Π.ΑΛ.Θ. για χορήγηση αποζημιώσεων λόγω COVID-19 στις επιχειρήσεις της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας;
-Για ποιο λόγο δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τις δυνατότητες που έδωσε η ΕΕ με το Προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης λόγω COVID-19;
Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.