Κοινοποίηση

Πρόκειται για τη δεύτερη δημοσίευση που γίνεται στο πλέον γνωστό ιατρικό περιοδικό Lancet για το Sputnik V από τον Σεπτέμβριο του 2020. Το άρθρο εστιάζει στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου.

Το Sputnik V είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παρέχει πλήρη προστασία απέναντι σε σοβαρά περιστατικά της COVID-19, αναφέρει στις κεντρικές διαπιστώσεις το περιοδικό Lancet. Χρειάστηκαν μήνες έρευνας για τους Ρώσους ανοσολόγους και τους 19.866 εθελοντές προκειμένου να ολοκληρώσουν τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, η οποία επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 91,6%.

Το άλλο σημαντικό εύρημα είναι η ανοσογονικότητα του ρωσικού εμβολίου: οι 14.964 εθελοντές που έλαβαν το αληθινό εμβόλιο Sputnik V ανέπτυξαν 1,3-1,5 φορές περισσότερα αντισώματα κατά του κορονοϊού απ’ ό,τι εκείνοι οι οποίοι ανάρρωσαν από την COVID-19. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι υπόλοιποι 4.902 εθελοντές έλαβαν placebo, όπως προβλέπεται από τους κανόνες μίας τυπικής μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής.

Η δοκιμή συμπεριέλαβε ομάδα εθελοντών από 60 έως 87 ετών, η οποία έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Παραδόξως, η αποτελεσματικότητα του Sputnik V μεταξύ των ηλικιωμένων συγκρίνεται με εκείνη στο ηλικιακό γκρουπ των 18-60 ετών (91,8%).

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η επιτροπή Ανεξάρτητης Παρακολούθησης Δεδομένων (Independent Data Monitoring) επιβεβαίωσε ότι σε ποσοστό 94% οι παρενέργειες ήταν ήπιες.

Δεν ανιχνεύθηκε καμία σοβαρή παρενέργεια ή αλλεργία σχετικά με το σκεύασμα και οι πιο ήπιες επιπλοκές περιορίζονται σε συμπτώματα τύπου γρίπης ή πονοκεφάλους.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) –το κρατικό ταμείο της χώρας, το οποίο έχει αποστολή να συμμετέχει σε επενδύσεις πρωτίστως στην Ρωσία, από κοινού με διεθνείς στρατηγικούς και οικονομικούς επενδυτές– έχει για την ώρα αναλάβει την παραγωγή του Sputnik V και τη διεθνή διανομή.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος του RDIF Κίριλ Ντμιτρίεφ χαιρέτισε τη δημοσίευση του Lancet, λέγοντας ότι «είναι μία καταπληκτική ημέρα στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού».

«Τα στοιχεία που δημοσιεύει το Lancet αποδεικνύουν ότι το Sputnik V, όχι μόνο είναι το πρώτο παγκοσμίως καταχωρημένο εμβόλιο, αλλά και ένα από τα καλύτερα. Προστατεύει στο ακέραιο κατά της σοβαρής COVID-19 σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ανεξάρτητα και αξιολογήθηκαν από ειδικούς και μετά δημοσιεύθηκαν στο Lancet. Το Sputnik V είναι ένα από τα τρία εμβόλια στον κόσμο με αποτελεσματικότητα άνω του 90%, ωστόσο, τα ξεπερνά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ευκολία μεταφοράς εξαιτίας των απαιτήσεων αποθήκευσης που είναι από 2 έως 8 βαθμοί και τη χαμηλή τιμή. Το Sputnik V είναι ένα εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα».

Παγκοσμίως, μόλις τέσσερις κατασκευαστές εμβολίων, μεταξύ αυτών και το Γκαμαλέγια, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 σε κορυφαίες ιατρικές εκδόσεις. Το Sputnik V είναι ένα από τα τρία εμβόλιο παγκοσμίως με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Τα άλλα εμβόλια παρουσιάζουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα όπως 62,1% για το AstraZeneca, 50,4% για το Sinovac και 79,3% για το Sinopharm.

Ωστόσο, ξεπερνά τα άλλα εμβόλια με την αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, παρέχοντας ευκολότερο εφοδιασμό, χαμηλότερη τιμή και μακροχρόνια ανοσοαπόκριση η οποία επιτυγχάνεται μέσω της λεγόμενης «ετερογενούς ενίσχυσης», της χρήση δύο διαφορετικών φορέων σε δύο ξεχωριστές δόσεις.

Το RDIF έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι το Sputnik V είναι έτοιμο να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων εμβολίων με μέσο όρο κάτω του 90% με την παροχή δόσεων του Sputnik V. Ήδη υπάρχει συνεργασία με την AstraZeneca για την αύξηση της αποτελεσματικότητας από το 62,1% σε υψηλότερο επίπεδο με την πρόσθεση μίας δόσης του Sputnik V στο AstraZeneca.

​«Εύκολο στην παραγωγή και βολικό στην ανάπτυξη»

Με την κριτική των προηγούμενων μηνών να έχει σταδιακά εξαφανιστεί μπροστά στα ξεκάθαρα δεδομένα, αρκετοί επιστήμονες στη Δύση έχουν επίσης καλωσορίσει τη νέα δημοσίευση.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει επικριθεί με ασυνήθιστη βιασύνη και έλλειψη διαφάνειας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι ξεκάθαρο και αποδεικνύεται η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού, το οποίο σημαίνει ότι άλλο εμβόλιο μπορεί τώρα να προστεθεί στον αγώνα για τη μείωση εμφάνισης της COVID-19» σύμφωνα με τον Δρ Ίαν Τζόουνς από το University of Reading και ο Δρ Πόλι Ρόι από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, οι οποίοι δεν ενεπλάκησαν στην αξιολόγηση του άρθρου στο The Lancet.

Η διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής της Γαλλίας Σεσίλ Τζερκίνσκι υπογράμμισε τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του Sputnik V σε ότι αφορά τον εφοδιασμό και τη μορφή του:

«Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών του Sputnik V είναι αρκετά εντυπωσιακά. Το εμβόλιο φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και ανοσογόνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για ξεκάθαρα καλά νέα καθώς αυτό το εμβόλιο δύο δόσεων είναι συγκριτικά εύκολο στην Παρασκευή του και την ανάπτυξη εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης εμβολίων και των υλικοτεχνικών προβλημάτων στη φάση της διάθεσης εμβολίων με ευαισθησία στις θερμοκρασίες τα οποία πρόσφατα εγκρίθηκαν για χρήση».

Στην Αργεντινή, την χώρα που ήδη έχει λάβει τμήμα του ρωσικού εμβολίου και ξεκίνησε με επιτυχία την εκστρατεία εμβολιασμού, οι επαγγελματίες υγείας έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην αποτελεσματικότητα:

«Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Lancet επιβεβαιώνει τα επιτυχή αποτελέσματα και παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε διαφορετικές υποκατηγορίες» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Λοιμωξιολόγων της Αργεντινής Ομάρ Σουέντ. «Από την σκοπιά της δημόσιας υγείας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν πολύ υψηλή. Η ασφάλεια πολύ καλή. Η διάδοση αυτής της πληροφορίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση και η διάθεση του εμβολίου παγκοσμίως».

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που έκαναν τις δόσεις τους κατά του κορονοϊού αυξάνονται, δηλώνει ο Αμερικανός επιστήμονες Χίτζντεγκουντ Έρτλ του Ινστιτούτου Γουίσταρ. Υπογραμμίζει ότι το Sputnik V είναι «100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής πάθησης ή θανάτου, κάτι που στην τελική αποτελεί την πιο κρίσιμη παράμετρο. Όλοι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με το συνάχι αρκεί να μείνουμε μακριά από το νοσοκομείο ή το νεκροταφείο».

 

«Ακόμα και μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η προστασία απέναντι στη νόσο ήταν 87,6%. Το Sputnik V είναι έτσι πιο αποτελεσματικό από τα εμβόλια των AZ ή της J&J. Το Sputnik V, το οποίο, σε αντίθεση με τα εξίσου αποτελεσματικά RNA εμβόλια των Pfizer και Moderna, μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο, θα έχει τρομερή αξία στην μάχη κατά της πανδημίας της COVID19».

Επέκταση της έρευνας

Το Sputnik V αναπτύχθηκε τον Μάιο του 2020 από το Ρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Επιδημιολογία και την Μικροβιολογία Γκαμαλέγια. Το εμβόλιο σχεδιάστηκε με τη χρήση ευρέως γνωστής και αξιόπιστης πλατφόρμας αδενοϊών και είναι επίσης ένα από τα λιγότερο ακριβά εμβόλια στον κόσμο, με την τιμή του να ανέρχεται στα 10 δολάρια ανά δόση. Έως τέλος του 2020 το εμβόλιο έλαβε την έγκριση για χρήση σε μαζικούς εμβολιασμούς στην Ρωσία, οι οποίοι άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2020 και είναι δωρεάν για τους Ρώσους πολίτες.

Σύμφωνα με το RDIF, το Sputnik V έχει καταγραφεί σε 16 χώρες. Αναμένεται ότι εντός των επόμενων ημερών, οι δόσεις του ρωσικού εμβολίου θα παρασχεθούν σε ανθρώπους στην Βολιβία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, την Παλαιστίνη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Παραγουάη, την Ουγγαρία, την Αρμενία, την Αλγερία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.