Κοινοποίηση

Ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι έχει βρει τον λόγο για τον οποίο αναπτύσσονται θρόμβοι αίματος σε κάποιους απ’ όσους έκαναν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά της Covid-19. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούν να πουν στους παρασκευαστές πώς να βελτιώσουν το εμβόλιο για να αποφευχθούν.

Συγκεκριμένα, το κλειδί είναι ο αδενοϊός, δηλαδή ο κοινός ιός του κρυολογήματος ο οποίος χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την ακίδα πρωτεΐνης του κορονοϊού στο σώμα, αναφέρει ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη.

Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα παράδοσης και δεν έχουν συνδεθεί περιστατικά πήξης αίματος, σημειώνει ο Guardian.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι θρόμβοι αίματος είναι σπάνιοι, όμως προβληματίζουν τις νεότερες ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πήξης και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή νόσο Covid.

Οι επιστήμονες, κατά την προδημοσίευση επιστημονικής έρευνας η οποία δεν έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση, αναφέρουν ότι πιστεύουν ότι το πρόβλημα έγκειται στην είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου και όχι μόνο στο κυτταρικό υγρό, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.

«Ο κύκλος ζωής του αδενοϊού περιλαμβάνει τη μόλυνση των κυττάρων. Είσοδο του αδενοϊικού DNA στον πυρήνα, μεταγραφή γονιδίου από τον μηχανισμό μεταγραφής του ξενιστή. Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: το ιικό κομμάτι του DNA δεν έχει βελτιστοποιηθεί για να μεταγραφεί μέσα στον πυρήνα».

Μέσα στον πυρήνα των κυττάρων, τμήματα της ακίδας πρωτεΐνης συζεύγνυνται ή διαχωρίζονται και γίνονται μεταλλαγμένα πρωτεϊνικά κομμάτια που επιπλέουν στον οργανισμό και σπάνια προκαλούν θρόμβους αίματος, σύμφωνα με τα όσα πιστεύουν οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Marschalek, τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα, ενώ η J&J είναι ήδη σε επαφή μαζί του, όπως τόνισε ο ίδιος στους Financial Times.

«Η εταιρεία προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το εμβόλιο της τώρα. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε στα χέρια μας, μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την ακίδα πρωτεΐνης με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες συζεύξεις», σημειώνει ο καθηγητής.

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπήρξε ακόμα επικοινωνία με την AstraZeneca. «Η εταιρεία δεν είχε επικοινωνήσει, αλλά αν το κάνουν, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να φτιάξουν ένα καλύτερο εμβόλιο», τόνισε ο ίδιος στους FT.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guaradian, άλλοι επιστήμονες έχουν άλλες θεωρίες και η εξήγηση του Marschalek για τις παρενέργειες εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση που δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους ειδικούς.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.