Κοινοποίηση

Η Ελλάδα υπερτερεί σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης μεταδιδόμενων νοσημάτων

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Στην 37η θέση μεταξύ 195 χωρών παγκοσμίως κατέταξε την Ελλάδα η έρευνα για την ασφάλεια της υγείας που διεξήγαγαν σε συνεργασία το Nuclear Threat Initiative, το πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Economist Intelligence Unit για πρώτη φορά.

Η έρευνα αξιολογεί την ετοιμότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση η/και την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων.

Συγκεκριμένα αναλύεται σε 6 άξονες: πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση, επάρκεια του συστήματος υγείας (περιλαμβανομένης και της προστασίας των επαγγελματιών της υγείας), σύμπνοια με διεθνείς συνθήκες και βέλτιστες πρακτικές και κίνδυνο έκθεσης της χώρας σε βιολογικές απειλές.

Συγκριτικά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα υπερτερεί σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης, ενώ υπολείπεται στις άλλες κατηγορίες όπως είναι η αντιμετώπιση και η επάρκεια του συστήματος Υγείας. Πρώτες στη συνολική κατάταξη είναι οι ΗΠΑ, και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία. Η πεντάδα συμπληρώνεται με τον Καναδά. Σημαντικά χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις της Κύπρου, που κατετάγη στην 77η θέση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας είναι σε θέση να προλάβει ένα θέμα υγείας από το οποίο μπορεί να προκύψει μια επικίνδυνη επιδημία και ο λόγος είναι ότι οι γιατροί μας είναι αρκετά έμπειροι στο να διαγνώσουν έγκαιρα κάποια ασθένεια αλλά έχουν και τη γνώση να επικοινωνούν άμεσα με τους φορείς και τους οργανισμούς δημόσιας υγείας.

Η έρευνα πεδίου στην Ελλάδα έγινε, σύμφωνα με τον Σ. Μόλχο, συνεργάτη του Economist Intelligence Unit, μεταξύ Αυγούστου 2018 και Ιανουαρίου 2019. Συνολικά, η μέτρηση περιλαμβάνει 140 ερωτήσεις και βασίζεται μόνο σε δημόσια δεδομένα, ενώ η πλήρης μεθοδολογία αλλά και η βαθμολόγηση σε κάθε έναν από τους υπο-δείκτες καθώς και η αιτιολόγηση αυτής με πλήρη αναφορά σε πηγές είναι δημοσιευμένη μαζί με το δείκτη.

Η πλήρης ανάλυση της Ελληνικής αξιολόγησης βρίσκεται εδώ: https://www.ghsindex.org/country/greece/

naftemporiki.gr

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.