5 παθήσεις που αποκαλύπτει η κατάσταση της όρασης μας

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, υπάρχουν κάποιες ασθένειες που μπορούν να εντοπιστούν από την κατάσταση των ματιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη μίας ασθένειας, έχει ήδη φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία και μας κινητοποιούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα «όργανο» του σώματος, το οποίο μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του οργανισμού.

Δείτε αναλυτικά τις πέντε ασθένειες που μπορούν να φανερώσουν τα μάτια σας:

 

Καρκίνος: Η εξέταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη όγκων σε εγκέφαλο, στήθος και πνεύμονες. Επίσης, συγκεκριμένα είδη αιμορραγίας μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη λευχαιμίας, ενώ όγκοι στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο οπτικό πεδίο του ασθενούς. Το κακοήθες μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί στο πίσω μέρος του ματιού και να γίνει αντιληπτό, όταν μπλοκάρει κεντρικά το οπτικό πεδίο του ασθενή.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ξηροφθαλμία αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Εάν ο ασθενής εκδηλώσει δύο εξάρσεις φλεγμονής της ίριδας μέσα σε ένα χρόνο ή τρεις κρίσεις, σε διάστημα 18 μηνών, τότε η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα από τα πιθανότερα ενδεχόμενα.

Υπέρταση: Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα είναι πιθανή ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Διαβήτης: Πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2 είναι η αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Πρόκειται για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, για την οποία αν δεν ληφθεί άμεσα αγωγή, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η οπτική νευρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του οπτικού νεύρου, μπορεί να είναι προάγγελος της σκλήρυνσης κατά πλάκας, εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οπτική νευρίτιδα πλήττει το ποσοστό του 75% των ασθενών που εμφανίζουν πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ στο 25% των περιπτώσεων είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου.

Πηγή: onmed.gr

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.