Κοινοποίηση


Το περασμένο καλοκαίρι, στις αρχές Ιουλίου, οι τουριστικοί ξεναγοί καλωσόριζαν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες. Φέτος, διαμαρτύρονται στο κέντρο της Αθήνας. Λόγω της COVID-19 δεν έχουν δουλειά, αφού η πόλη δεν έχει τουρίστες.

«Ο τουρισμός άνοιξε, όμως δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ακυρώσεις. Ως σωματείο έχουμε εικόνα για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, διότι οι ξεναγήσεις οργανώνονται μήνες πριν και όχι την τελευταία στιγμή. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθόλου δουλειά μέχρι και το Φθινόπωρο κανείς δεν ξέρει πως θα ζήσουμε» δήλωσε στην κάμερα του euronews, η Έλενα Σουλιώτη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο εργασίας. Οι ξεναγοί ζητούν την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Διεκδικούν ακόμη έκπτωση ενοικίου, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και επίδομα ανεργίας για όσο καιρό δεν μπορούν να εργαστούν.

«Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια που δουλεύω, βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση. Μιλάμε για την απόλυτη ανεργία, κανείς μας δεν δουλεύει. Ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι σαν να εξαφανιστήκαμε, σαν να μην υπάρχουμε. Από την μια ημέρα στην άλλη βρεθήκαμε χωρίς κανένα εισόδημα» υποστηρίζει η διπλωματούχος ξεναγός Αγγελική Βρετού.

«Ξεναγοί Ελλάδος – πρεσβευτές Ελλάδος 2020 χωρίς δουλειά και χωρίς ένσημα», «Τουρισμός χωρίς ξεναγούς στην γίνεται»,«Το κράτος αδιαφορεί» έγραφαν τα πλακάτ πολλών διαδηλώτών. «Οι ξεναγοί εκπέμπουν SOS: χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς οικονομική στήριξη από τον Μάη, χωρίς εισόδημα, με εργασιακά αβέβαιο μέλλον» ήταν κάποια από τα συνθήματα που επέλεξαν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη.

«Εμείς στηριζόμαστε στον περιηγητικό τουρισμό. Δεν δουλεύουμε με όσους έρχονται στην Αθήνα και φεύγουν αμέσως για τα νησιά, όπου και απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα. Όμως οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς δεν θα βγουν στον δυνατό ήλιο Ιούλιο και Αύγουστο. Γιας εμάς η σεζόν είναι χαμένη. Ελπίζουμε πια στο καλοκαίρι του 2021» υποστηρίζει ο Ανδρέας Λαζαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών.

Πολλοί επαγγελματίες φοβούνται ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, αφού αυτο το καλοκαίρι δεν μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα. Κάποιοι σκέφτονται ακόμα και να αλλάξουν δουλειά.

«Εμείς αφηγούμαστε την ιστορία της Ελλάδας σε εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, μα πλέον δεν μπορούμε να ζήσουμε». Αυτή είναι η νέα, σκληρή πραγματικότητα των ξεναγών που ζητούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, μέχρι οι τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα» μεταδίδει από την Αθήνα ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οι άνθρωποι του Τουρισμού αξίζουν την υποστήριξη της Πολιτείας

Κοινή αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού κατέθεσαν στο Προεδρείο της Βουλής, η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, η τομεάρχης Εργασίας και Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών.

Οι Ξεναγοί της χώρας, για μεγάλο διάστημα έχουν παραμείνει άνεργοι, ενώ η κρίση που παρουσιάζεται στον Τουρισμό, λόγω πανδημίας, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για την βιωσιμότητα του κλάδου φέτος. Οι βουλευτές, υποστηρίζοντας τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας και οχύρωσης των Ξεναγών, όπως η παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για Μάιο και Ιούνιο, η έκδοση επιδομάτων ανεργίας, για όσους δεν θα δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και με ισχύ μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Οι άνθρωποι του Τουρισμού στη χώρα μας αξίζουν την υποστήριξη της Πολιτείας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αποτρέψει τη φτωχοποίηση αυτών και των οικογενειών τους

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.