Κοινοποίηση


Οι πιθανές «συνεργασίες» και η βασική πρόβλεψη του κορυφαίου επενδυτικού οίκου – Τι εκτιμά γα την πρώτη εκλογική διαδικασία αλλά και την πιθανότητα δεύτερης κάλπης

Οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης και να χρειαστεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

«Η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σε συνέχεια με το πρόσφατο παρελθόν και θα συνεχίσει να στηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη. Αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας και για φέτος, με σταθερή ανάπτυξη γύρω στο 2,5%. Παράλληλα, αυτή η ισχυρή ανάπτυξη, ενισχύεται από τον πληθωρισμό και οδηγεί σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους μετά το -23,3% το 2022 σε 171,3%. Η Ελλάδα παραμένει ελάχιστα εκτεθειμένη στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, εξαιτίας της υψηλής χρονικής διάρκειας του χρέους και τα χαμηλά του χρέους του δημοσίου τομέα», επισημαίνει η τράπεζα.

Η βασική άποψη του κορυφαίου επενδυτικού οίκου είναι ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και μετά από μια σύντομη περίοδο αβεβαιότητας, θα διαφανεί αν απαιτούνται δεύτερες εκλογές. Αν αυτό είναι το σενάριο, η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να έχει τη Νέα Δημοκρατία σε κυρίαρχο ρόλο και συνεπώς θα βρίσκεται σε συνέχεια με την τρέχουσα διακυβέρνηση. Μια συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (που μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να εισέλθει σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας), ίσως μετατοπίσει ορισμένες πολιτικές, όπως για παράδειγμα τη φορολογία του εισοδήματος από κεφάλαιο, αλλά θα ήταν απίθανο να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πολιτική ατζέντα που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.