Κοινοποίηση


Το πέραν πάσης προσδοκίας ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στις τράπεζες από πλευράς των επιχειρήσεων για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διετούς επιδότησης τόκων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) οδήγησε την κυβέρνηση στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων για την κάλυψη μέρους των αιτημάτων που έμειναν εκτός στις πρώτες φάσης του Προγράμματος.

Έτσι το υπουργείο Ανάπτυξης βρήκε πρόσθετους πόρους για να καλύψει μέρος της τεράστιας ζήτησης που παρουσίασε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Από την αύξηση του προϋπολογισμού θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιπλέον εγκεκριμένα δάνεια, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 5.000 επιχειρήσεις περίπου.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, αξιολογήθηκαν θετικά, όμως είχαν εξαντληθεί τα κονδύλια. Πλέον ενισχύονται κι αυτές, ενώ με τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτει ένας μέσος όρος δανείου, ανά επιχείρηση, της τάξεως των 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση υποβλήθηκαν στις τράπεζες για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ περί τις 100.000 αιτήσεις για δάνεια λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ όταν οι πόροι του Ταμείου δεν υπερέβαιναν τα 2 δισ. ευρώ.

Στην πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος, η κυβέρνηση φέρεται πως θα διοχετεύσει τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το λεγόμενο React EU (ίσως υπερβούν τα 3,8 δισ. ευρώ, για την τριετία 2020-2022), πρωτίστως, σε δράσεις που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως δηλαδή είναι τα τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα καινούρια που θα ενεργοποιηθούν προσεχώς.

Στο μεταξύ, «έχουμε πολύ υψηλό αριθμό εγκρίσεων, πολύ χαμηλό επίπεδο ακόμα εκταμιεύσεων» όπως δήλωσε, πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, για τα δάνεια των χρηματοδοτικών εργαλείων. Κι αυτό, διότι κατά τα λεγόμενά του δεν πρόκειται για μία απλή διαδικασία. Μετά τις εγκρίσεις ακολουθούν οι συμβασιοποιήσεις και θα πρέπει οι τράπεζες σε πολύ λίγες ημέρες να ολοκληρώσουν δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός αναγνώρισε πως ο ρυθμός έγκρισης δανείων και συμβασιοποίησης σε σύγκριση με ότι ίσχυε έως τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή προ κορονοϊού, είναι 10 φορές ταχύτερος, υποστηρίζοντας, ωστόσο, πως ασκούν πιέσεις στις τράπεζες για να “τρέξουν” ακόμα πιο γρήγορα.

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει εκφράσει την εκτίμηση πως οι εκταμιεύσεις των δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα επιταχυνθούν και το ποσοστό τους θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα, συγκριτικά με το σημερινό, μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων. Σε σχέση με το «προφίλ» του, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του οποίου χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), με σκοπό την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία μικρών επιχειρήσεων που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, κατέθεσε επιστολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ζητώντας την έκδοση νέου Προγράμματος ΤΕΠΙΧ και Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3. Πρότασή του είναι να συγκεντρωθούν από όλους τους φορείς του Δημοσίου και να διατεθούν τα λιμνάζοντα Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια για την πριμοδότηση των αποκλεισμένων από το τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζουν πως μέρος της ζήτησης που καταγράφεται από τις επιχειρήσεις για παροχή ρευστότητας μπορεί να καλυφθεί κι από το έτερο χρηματοδοτικό- εγγυοδοτικό εργαλείο, που παραμένει ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων. Ο λόγος για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, από το οποίο χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης, σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, με εγγύηση 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) – ισοδυναμεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να «μοιραστούν», μέσω αυτού του Ταμείου, δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (βάσει υπολογισμών μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουν συμβασιοποιηθεί) και μόλις αυτά τα χρήματα εξαντληθούν, θα αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι, όπως δηλαδή συνέβη στην περίπτωση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.