Κοινοποίηση

Ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 100 νεκρούς άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ύστερα από προκαταρκτική εξέταση 7 μηνών. 

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Οι διώξεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως προβλέπει ο νόμος και αφορούν σε:

  • Εμπρησμό από αμέλεια

  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως

  • Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για τα εν λόγω αδικήματα ο νόμος προβλέπει ποινές ως 5 χρόνια φυλάκισης που όμως υπό εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να φθάσουν ως και τα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς τους και με βάση τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων, που έλαβαν, εντόπισαν ποινικές ευθύνες πριν από το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

«Απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος», είναι το «δια ταύτα» των εισαγγελέων και για τους λόγους αυτούς επιρρίπτουν ευθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η υπόθεση πλέον περνά στα «χέρια» του ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Παράλληλα παραμένουν «ανοικτές» ακόμη 6 δικογραφίες για την τραγωδία στο Μάτι και ειδικότερα: μία στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου, μια στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών, μια δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός), μια δικογραφία για αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής και μια δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Η τελευταία δικογραφία που παραμένει «ανοιχτή» είναι αυτή που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Επίσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων. Ειδικότερα πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Τσουβάλα πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, Νίκο Σπανουδάκη διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, την περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, τον πρωην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνο Καλύβα.

Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

Η ανακοίνωση της Ρένας Δούρου

«Καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Ως πολιτικό πρόσωπο, απέναντι σε αυτή την τραγωδία, έχω δηλώσει ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά. Άναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω ότι ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοί μου, με τη συνδρομή κάποιων ΜΜΕ, επιχείρησαν να «σηκώσουν» τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει.

Ωστόσο, η ατομική μου στάση είναι τελείως διαφορετική από το να απειλώ τη Δικαιοσύνη ή να κλαυθμυρίζω περί «διώξεων» –όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών– και να συκοφαντώ τους πολιτικούς αντιπάλους. Είναι αλήθεια ότι η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν.

«Η αναισθησία σημαίνει ήττα», έλεγε ένας κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός, ο Charles de Gaulle. Στην Περιφέρεια Αττικής, με μεγάλη ευαισθησία και έχοντας επιλέξει να εργαζόμαστε αθόρυβα και δυνατά, κερδίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς, υπέρ της νομιμότητας, ενάντια στη διαρκή καταστροφή του περιβάλλοντος και κατά της ασέβειας στην τήρηση του νόμου. Με δύο λέξεις τη μάχη ενάντια στο ένοχο και επαίσχυντο παρελθόν, με σκοπό η τραγωδία στην Ανατολική Αττική να είναι η τελευταία».

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.