Κοινοποίηση


Αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει η ιστορία του 53χρονου Κινέζου Ζανγκ Γιουχάν, ο οποίος την τρέχουσα εβδομάδα κρίθηκε “μη ένοχος” για τη δολοφονία δύο παιδιών, αφού πρώτα πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή. Η απόφαση του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου της ανατολικής επαρχίας Τζιανγκξί ανέτρεψε τα μέχρι πρότινος δεδομένα, σε μια από τις πιο πιο μακροχρόνιες άδικες φυλακίσεις της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικούς Global Times, ο άνδρας κρίθηκε “μη ένοχος” λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Η απόφαση ήρθε μετά από μια μακροχρόνια νομική μάχη για την ανατροπή της καταδίκης και υπογραμμίζει τα τρέχοντα ζητήματα στο νομικό σύστημα της Κίνας.

Το 1993, δύο αγόρια βρέθηκαν νεκρά στην πόλη Ναντσάνγκ της επαρχίας Τζιανγκξί, σύμφωνα με το κινεζικό ΜΜΕ. Η αστυνομία υποψιάστηκε ότι ο γείτονας των αγοριών Ζανγκ Γιουχάν τα σκότωσε.

Το 1995, ο άνδρας καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή και η θανατική ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη εάν δεν διέπραττε άλλα εγκλήματα εντός διετούς περιόδου, αναφέρει η κρατική εφημερίδα China Daily.

Ωστόσο, ο άνδρας άσκησε έφεση σε ανώτερο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ο δολοφόνος και ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία τον βασάνισε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το ανώτερο δικαστήριο διέταξε την επανεκδίκαση, αλλά αυτή δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2001, αναφέρει η China Daily. Το ενδιάμεσο δικαστήριο επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση και απορρίφθηκε μεταγενέστερη έφεση.

Ο Ζανγκ Γιουχάν και η οικογένειά του συνέχισαν να επιμένουν ότι ήταν αθώος – και τελικά τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο του Τζιανγκξί άνοιξε ξανά την υπόθεση, σύμφωνα με το κινεζικό ΜΜΕ. Την Τρίτη, κρίθηκε μη ένοχος.

Ο άνδρας μπορεί τώρα να υποβάλει αίτηση για κρατική αποζημίωση, σύμφωνα με την Global Times.

Σύμφωνα με την China Daily, ο Ζανγκ Γιουχάν είπε ότι η παράνομη καταδίκη του κόστισε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του. Οι δύο γιοι του είναι τώρα παντρεμένοι και έχουν τα δικά τους παιδιά.

“Είναι δύσκολο η αποζημίωση να αντισταθμίσει τη ζημιά της εσφαλμένης καταδίκης για μένα και την οικογένειά μου, αλλά ελπίζω ακόμα να αποζημιωθώ γρήγορα για να επισκευάσω το σπίτι μου και να φροντίσω τη μητέρα μου”, είπε ο άνδρας.

Προβληματικό νομικό σύστημα

Εδώ και χρόνια, όπως αναφέρει το CNN, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το νομικό σύστημα της Κίνας, ισχυριζόμενοι ότι επιτρέπει την κράτηση άδικων δικών, βασανιστηρίων και άλλων τρόπων κακομεταχείρισης.

Η Κίνα προσπάθησε να μεταρρυθμίσει το νομικό της σύστημα. Σύμφωνα με τους Global Times, η χώρα υιοθέτησε επίσημα τη νομική αρχή «αθώος έως ότου αποδειχθεί ένοχος» το 1996.

Το 2013, νομική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές ζητώντας δικαιότερη διαδικασία στο δικαστικό σύστημα της Κίνας.

Ωστόσο, παραμένουν προβλήματα με το νομικό σύστημα. Το δικαστικό σύστημα της Κίνας έχει ποσοστό καταδίκης περίπου 99%, σύμφωνα με νομικούς παρατηρητές. Παραμένει επίσης “προσκολλημένο” στο κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα. Τα δικαστήρια θεωρούνται πρωτίστως ως “πολιτικό όργανο”, σύμφωνα με τον επικεφαλής δικαστή της χώρας Ζου Τσιανγκ.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.