Κοινοποίηση


Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στο Γραμματικό Ηλείας και χρειάστηκαν ολονύχτιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής και κινητοποίηση για να μην κινδυνεύσουν χωριά. Η φωτιά είχε σπάσει σε δύο μέτωπα προς το χωριό Χελιδόνι και προς το χωριού Πουρνάρι. Στο Χελιδόνι από νωρίς και για προληπτικούς λόγους είχε δοθεί η εντολή να είναι συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι του χωριού στην πλατεία και σε ετοιμότητα για εκκένωση που δεν χρειάστηκε τελικά.

Το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι 1,5 χλμ. πριν το χωριό όμως η πτώση της έντασης του ανέμου λειτούργησε ευεργετικά και έτσι αναχαιτίστηκε η πορεία του. Οι ολονύχτιες προσπάθειες αλλά και οι συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος το πρωί είχαν αποτέλεσμα και έτσι πλέον έχει οριοθετηθεί, με λίγα σημεία που καπνίζουν εντός της καμένης έκτασης.

Μετά από μαρτυρίες κατοίκων και σχετική έρευνα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη σήμερα από ανακριτικούς υπάλληλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ένας 56χρονος άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε ξηρά χόρτα, στον οικισμό Γραμματικό, της τοπικής κοινότητας Λατζοῒου του Δήμου Πύργου.

Όπως προέκυψε η φωτιά ξέσπασε από το χωράφι του και επεκτάθηκε στο δάσος όταν κατά την διάρκεια οργώματος με τρακτέρ, χτύπησε ο καλλιεργητής σε πέτρες, προκλήθηκαν σπινθήρες και λόγω αέρα εκείνη την στιγμή, ξέσπασε η φωτιά.

Για το περιστατικό του επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και συνδράμουν υδροφόρες Ο.Τ.Α., βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Διαρκής αντιμετώπιση μικρών αναζωπυρώσεων κατά μήκος της καμένης έκτασης στην Κορινθία

Στην Ανατολική Κορινθία συνεχίζονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και σήμερα και ενδεχομένως να συνεχιστούν και αύριο, καθώς συνεχώς δημιουργούνται μικρές αναζωπυρώσεις κατά μήκος της τεράστιας καμένης έκτασης, άνω των 20.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι οποίες έως τώρα έχουν αντιμετωπιστεί και ελεγχθεί όλες, αλλά δεν ρισκάρει η Πυροσβεστική να την χαρακτηρίσει σε ύφεση, αφού θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι για τουλάχιστον ένα 24ωρο ακόμα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μικρές αναζωπυρώσεις.

Ενδεικτικό άλλωστε της προσπάθειας που χρειάζεται για να καλυφθεί όλη αυτή η τεράστια έκταση είναι ότι επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από αέρος συνεχίζουν και επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κορινθίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.