Κοινοποίηση


Συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” παραχώρησε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη μετά-lockdown εποχή, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια στο κομμάτι της οικονομίας και του τουρισμού: “Το success story της κυβέρνησης μας τελείωσε εδώ και καιρό. Για την ακρίβεια μόλις βγήκαμε από την «ασφάλεια» του lockdown,αμέσως υποχώρησε η υγειονομική και κυριάρχησε η πολιτική πτυχή στη διαχείριση της πανδημίας. Στη δύσκολη όντως εξίσωση για τη βιώσιμη και ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, η κυβέρνηση αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής, ανέτοιμη και αναποτελεσματική. Τώρα έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό παράγει πολιτικό κόστος, ανεξάρτητα από το αν θα επιβληθούν τοπικές «καραντίνες» ή όχι”.

Σε ερώτηση για το αν αξιοποιήθηκε ο χρόνος της καραντίνας ώστε να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός απάντησε: “Είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πανδημία και το περιθώριο που έδωσε η «καραντίνα», για να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Σ’ αυτό δηλαδή που σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης. Πράγματι, η αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ και η ανάγκη γενναίας ενίσχυσής του, είναι πλέον καθολική. Και είναι αλήθεια ότι, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, υπήρξε μια «ρωγμή» στο νεοφιλελεύθερο αφήγημά της ΝΔ που οφείλει η Αριστερά να τη διευρύνει. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να δρομολογήσει μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας καθολικής κάλυψης όλων των αναγκών της κοινωνίας. Γιατί έχει του «λιγότερου Κράτους» και των συμπράξεων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, σε όλα αυτά δηλαδή που μέσα στην πανδημία απέτυχαν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου”.

Όσο για τις εκτιμήσεις για τον χειμώνα που έρχεται και την υγειονομική θωράκιση της χώρας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως “θα τη «βγάλουμε καθαρή» μόνο αν ελεγχθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, αν εμβολιαστούν όλες οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί για την εποχική γρίπη και, κυρίως, αν στηριχθούν οι δομές της ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και δεν δοθεί πάλι όλο το βάρος στα νοσοκομεία. Πρέπει να γίνει σαφές από τώρα ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο να ανασταλεί ξανά η τακτική λειτουργία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της συνήθους νοσηρότητας και να «αφιερωθεί» όλο το σύστημα υγείας στον covid-19″.

Ερωτηθείς για το τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν σήμερα υπουργός Υγείας απάντησε πως: θα αναθέταμε στους ειδικούς να παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγούνται τα ενδεικνυόμενα σε κάθε φάση μέτρα, θα θέταμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία και μετά το lockdown, αλλά, το πιο σημαντικό, θα είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε το πολυετές σχέδιο μόνιμων προσλήψεων, αναβάθμισης των υποδομών και αυξημένης χρηματοδότησης του ΕΣΥ που είχαμε διαμορφώσει μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο. Με έμφαση στην ΠΦΥ και στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας, στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, στην εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων και στη διευρυμένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (συμμετοχή στα φάρμακα, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπεία-αποκατάσταση, γηριατρική και ανακουφιστική φροντίδα, ειδική αγωγή, «αποκλειστικές νοσοκόμες», υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και γυναικολογική-μαιευτική φροντίδα κλπ).Ταυτόχρονα θα συμμετείχαμε δραστήρια στη διεκδίκηση των νέων εμβολίων για τον SARS-CoV-2 ως παγκόσμιων δημόσιων αγαθών, κόντρα στον «υγειονομικό εθνικισμό» και την προστασία των συμφερόντων των πολυεθνικών του φαρμάκου που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες ισχυρές χώρες. Η «συμμαχία της Βαλέτα» στην οποία η Ελλάδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι ένα καλό μοντέλο διεθνών πρωτοβουλιών απέναντι στην οικονομική και πολιτική ισχύ των φαρμακευτικών εταιρειών”.

Το δίλημμα για το restart του ΣΥΡΙΖΑ

Εν συνεχεία, ζητήθηκε από τον κ. Ξανθό μία εκτίμηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μία άποψη για το αν θα έπρεπε να πάρει νέα αναβολή λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Ο ίδιος απάντησε: “Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αναβάλλουμε συνεχώς μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία όπως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας μια υγειονομικά ασφαλή χρονική συγκυρία. Πολύ πιθανόν αυτή να μην υπάρξει. Άρα το Συνέδριο πρέπει να γίνει σε σχετικά σύντομο χρόνο, αξιοποιώντας υβριδικές μορφές συμμετοχής των μελών ( συνδυασμός δια ζώσης και διαδικτυακής παρουσίας ),με ευχέρεια πολιτικού διαλόγου στις οργανώσεις και στο ίδιο το Συνέδριο”.

Όσο για τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης, υποστήριξε: “Το κρίσιμο δίλημμα για το Συνέδριο είναι με ποιο πολιτικό αφήγημα κάνουμε restart;Με τη γραμμή της «ασπίδας προστασίας της κοινωνίας» και της κατάθεσης ρεαλιστικού εναλλακτικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με μείωση των ανισοτήτων ή με τη γραμμή της ανάδειξης της φαυλότητας των αντιπάλων; Και με ποιο ύφος και ήθος εξουσίας; Με τη λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» ή με επιμονή στη διαφάνεια, στη διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, στη θεσμική θωράκιση του Κράτους απέναντι στην αυθαιρεσία και τη διαφθορά; Αυτά είναι τα μείζονα ερωτήματα που χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις και όχι τα ανυπόστατα και υποκριτικά διλήμματα «ποιοι είναι με τον Πρόεδρο και τη διεύρυνση και ποιοι όχι”.

Σε ερώτηση για τις διαφορετικές εσωκομματικές “φωνές” στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τον πρόσφατο ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με το κόμμα του παρελθόντος, απάντησε: “Η ανοικτή διατύπωση διαφορετικών απόψεων ακόμα και σε ευαίσθητα θέματα όπως τα εθνικά, δεν μπορεί να είναι ταμπού για ένα ανοικτό, δημοκρατικό και πρωτίστως αριστερό κόμμα. Και πολύ περισσότερο πεδίο φανατισμού και στοχοποίησης προσώπων ή συλλογικών μορφών έκφρασης εντός του κόμματος. Ειλικρινή και συνθετικό πολιτικό διάλογο χρειαζόμαστε και όχι απόλυτες αλήθειες και σκληρές ομαδοποιήσεις με μόνο στόχο τον έλεγχο της κομματικής εξουσίας. Η έμφαση στις αξίες και προγραμματικές αρχές της Αριστεράς, η Δημοκρατία στο κόμμα, το πολιτικό ήθος, δεν είναι «βαρίδια» αλλά «πυξίδα» για το κοινό μας «ταξίδι» προς μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ανισότητες και καταστρατήγηση δικαιωμάτων”.

Τέλος, αναφορικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τις αμφιλεγόμενες ενέργειες στελεχών, ξεκαθάρισε πως ο πολιτικός αντιπερισπασμός της κυβέρνησης μπροστά στην ανεξέλεγκτη υγειονομική και οικονομική κρίση, είναι προφανής. Δεν φτάνει όμως να εγκαλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ για την τεχνογνωσία πελατειακής και φαύλης διαχείρισης της εξουσίας που όλοι ξέρουμε ότι διαθέτει. Ούτε μπορούμε να επικαλούμαστε συμψηφισμούς σε συμπεριφορές. Οι «σκιές» που μας πλήγωσαν απαιτούν συστηματική περιφρούρηση της συλλογικής και προσωπικής μας αξιοπιστίας. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρά «φίλτρα» που θα εγγυώνται διαφάνεια, έλεγχο, λογοδοσία και σεβασμό των ευαισθησιών που έχει ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος. Να άλλο ένα θέμα συζήτησης για το Συνέδριο μας”.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.