Κοινοποίηση


Οι διατάξεις που αφορούν την καλλιέργεια της κάνναβης στην Ελλάδα για βιομηχανική χρήση, «τράβηξαν» την προσοχή στην συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Βουλή.

Αιτία οι νομικές αλλά και …συναισθηματικές επιφυλάξεις που εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης , εισηγούμενος διατάξη για πιο αυστηρό πλαίσιο άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Μάλιστα δέχθηκε και τα πυρά της αντιπολίτευσης, αφού υποστήριξε ότι η πραγματική άποψη του υπουργού είναι η κατάργηση της καλλιέργειας.

Η θέση του Βορίδη

Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, ξεκαθάρισε την θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την προοπτική της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης. Δήλωσε πως «δεν καταργείται, είναι πολιτική επιλογή της παρούσης κυβέρνησης η καλλιέργειά της». Παρόλα αυτά έσπευσε να προσθέσει -αμέσως μετά- ότι αυτό είναι ανεξάρτητο «από τα αισθήματα που έχει κανείς γι αυτό». Προδίδοντας έτσι τις επιφυλάξεις που έχει για το ζήτημα.

Πάντως απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει την θέση της, σχετικά με τους όρους τη καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης. Εστίασε στο θέμα της ποσόστωσης της ουσίας τετραϋδροκανναβινόλης, που περιέχεται στην καλλιέργεια και καθορίζει την διαφορά μεταξύ της  κάνναβης που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και την «κλασσική» καλλιέργεια της κάνναβης.

Σημείωσε ότι με την νομοθετική πρόβλεψη που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ανώτατο όριο περιεκτικότητας είχε οριστεί στο 0,2%, υπήρχε μια πρόβλεψη για ανώτατα όρια μεταξύ του 0,2 και του 0,6%. Επισήμανε ότι αυτό αποτελούσε μία «γκρίζα ζώνη» αφού η καλλιέργεια δεν θεωρούνταν παράνομη εφόσον ο καλλιεργητής μπορούσε να αποδείξει ότι αυτό οφείλεται σε αιτίες που σχετίζονται με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής της καλλιέργειας. Όμως ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί από καμία μελέτη και έτσι με το νομοσχέδιο ορίζεται ως απόλυτο ανώτατο όριο το 0,2%. Με βάση αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης έχει πολλές φορές ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα υποστηρίζοντας πως «η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε καθ’ υφαρπαγήν να οδηγήσει το ανώτατο όριο τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,6%».

O Κρίτων Αρσένης
O Κρίτων Αρσένης