Κοινοποίηση


Η Μαρίνα Χόρχε, μια εντυπωσιακή καλλονή από την Βραζιλία δεν είναι η μόνη που ανησύχησε όταν ο φίλος της Ντάνιελ Κάμπος εξαφανίστηκε αναπάντεχα κατά την διάρκεια των διακοπών του στη Μαλαισία.

Μετά από μηνύματα και αναπάντητες κλήσεις τόσο αυτή όσο και δεκάδες φίλοι και γνωστοί του Ντάνιελ, ανήρτησαν στα social media τους, την εικόνα του νεαρού άντρα, που διέμενε σε ξενοδοχείο λίγο πιο έξω από την Κουάλα Λουμπούρ, λέγοντας ότι αγνοείται.

Δεν ήξεραν όπως και όλοι όσοι τον συναναστρέφονταν ότι ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιχ, που δήλωνε Αυστριακός και Βραζιλιάνος υπήκοος ήταν ένας illegal Ρώσος πράκτορας. Από την στιγμή που η φωτογραφία και τα στοιχεία του έγιναν φέιγ βολάν στα social media, δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην χώρα που τον «φύτεψε» ως deep undercover πράκτορα, η FSB ή η SVR.

Ένας πράκτορας που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παντρεμένος με την «Μαρία Τσάλλα» ή Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα όπως αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, μια Ρωσίδα κατάσκοπο που βρισκόταν επί τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτή αναχώρησε εσπευσμένα από την χώρα μας επίσης τον Ιανουάριο, όταν οι Ρώσοι μετά την σύλληψη μιας κατασκόπου τους στην Σλοβενία, φοβήθηκαν μήπως αποκαλυφθεί η Ιρίνα τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Ντάνιελ Κάμπος που κυκλοφορούσε έχοντας τουλάχιστον τρία διαβατήρια-το ένα από το Περού-διατηρούσε μόνιμη σχέση στην Βραζιλία, όπου τον είχαν τοποθετήσει οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Κάτι που είθισται όταν πράκτορες με βαθιά κάλυψη εγκαθίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά μόνας και όχι σαν ζευγάρι, σε μια χώρα για επιχειρησιακούς σκοπούς και δεν θέλουν να δίνουν στόχο.

Το αυτό έπραξε αντίστοιχα και η σύζυγος του στην Αθήνα η οποία διατηρούσε σχέση με Έλληνα , ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα, όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική ταυτότητα της δήθεν Ελληνίδας κόρης ομογενών από τη Ρωσία. Μόνο που ο Ντάνιελ Κάμπος ήταν κατά τι πιο έμπειρος από την γυναίκα του, αφού μόλις είδε τις δεκάδες δημοσιεύσεις περί εξαφάνισης του, φέρεται να διέγραψε αμέσως όλες τις σελίδες που διατηρούσε στα κοινωνικά δίκτυα. Έμεινε μόνο η selfie μπροστά σε έναν καθρέφτη, ντυμένος με σπορ ρούχα και φέροντας σακίδιο στον ώμο, αφού σύμφωνα με την ανάρτηση ενδιαφερόταν πολύ για τις φυτείες τσαγιού!

campos-missing-1

Έκτοτε δεν ακούστηκε τίποτε για τον Ρώσο κατάσκοπο που φέρεται να γύρισε στην παγωμένη Μόσχα, σχεδόν ταυτόχρονα με την Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα. Αμφότεροι έχουν «καεί» όπως λένε στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών ως επιχειρησιακοί πράκτορες κάτι που θα κοστίσει στην Ρωσική κυβέρνηση περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ συνολικά καθώς το κόστος για την εκπαίδευση ενός illegal πράκτορα ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ και το ζευγάρι ενδέχεται να αναλάβει αυτό που λογίζεται ως δουλειά γραφείου. Κάτι λογικό, αφού οι φωτογραφίες τους έχουν περαστεί ή υπήρχαν ήδη στις βάσεις δεδομένων υπηρεσιών όπως η Μοσάντ, η CIA, η ΜΙ5, η Γαλλική DGSI και άλλων.

Ο κατάσκοπος από το Ρίο και το ταξίδι της Ιρίνα

kataskopos-42

Συνήθως όταν ένας illegal αποκαλύπτεται φροντίζει να εξαφανίσει τα ίχνη του, σβήνοντας σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και διαγράφοντας ό,τι έχει στον φορητό υπολογιστή του.

Η κατά κόσμον «Μαρία Τσάλλα» αποδεικνύεται ένα «κόκκινο σπουργίτι» που ήταν «μικρό» και χωρίς πείρα, αφού φεύγοντας από την Ελλάδα υπέπεσε σε λάθη. Άφησε πίσω της ένα laptop το οποίο ερευνάται και η σελίδα της στο Facebook παραμένει ακόμη και σήμερα ανοιχτή, αν και έμπειρα πρώην στελέχη της ΕΥΠ λένε ότι αυτό λίγη σημασία έχει, από την στιγμή που «κάηκε» ως πράκτορας. Πρόλαβε τουλάχιστον να «κλειδώσει» τους φίλους της πριν «κλειδωθεί» και η ίδια τον Ιανουάριο από τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας έπειτα από απόρρητες πληροφορίες για την κατασκοπευτική της δράση που αξιολογήθηκαν ως πολύ σοβαρές.

Ακολούθησε ενδελεχή έρευνα στο ληξιαρχείο όπου και εντοπίστηκαν σημαίνουσες διαφορές μεταξύ των εγγράφων και του ηλεκτρονικού αρχείου που αφορούσε την «Μαρία Τσάλλα». Ταυτοποιήθηκε τελικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ ζήτησε την συνδρομή από βάσεις δεδομένων ξένων μυστικών υπηρεσιών, όμως το «κόκκινο σπουργίτι» ή η illegal πράκτορας, είχε ήδη αναχωρήσει από την Ελλάδα τον ίδιο μήνα.

tsala__4_

Η σύλληψη μιας «συναδέλφου» της από τις μυστικές υπηρεσίες της Σλοβενίας σήμανε συναγερμό σε FSB και SVR, με αποτέλεσμα να «τερματιστεί» η αποστολή της Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα. Ανακλήθηκε άμεσα στην Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και ακολούθως επικοινώνησε με την υπάλληλο του μαγαζιού της και τον σπιτονοικοκύρη της.

Ο τελευταίος που πληρωνόταν μετρητά το ενοίκιο του διαμερίσματος που έμενε η Ρωσίδα πράκτορας ενημερώθηκε από την ίδια όπως και η υπάλληλος της, ότι λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο, διατηρούσε κυριολεκτικά μια διπλή ζωή, αφού ήταν μεν παντρεμένη με τον Ντάνιελ Κάμπος, ενώ παράλληλα ως «Μαρία Τσάλλα» είχε συνάψει σταθερή σχέση με Έλληνα, ο οποίος δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι η γλυκιά κοπέλα του, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό που έδειχνε. Κάτι που ήταν σχετικά εύκολο για την Ρωσίδα κατάσκοπο η οποία προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο της, δεν δίστασε να κάνει ότι απαιτούσαν οι περιστάσεις.

tsala__2_

Έστησε μια νέα ζωή στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε λίγους φίλους, μια σχέση, μια συνηθισμένη δουλειά και μια κοινωνική δραστηριότητα που δεν «φώναζε». Κατά τη χρονική περίοδο που έζησε στην χώρα μας και σύμφωνα με την σελίδα που διατηρεί στο Facebook ταξίδεψε στο Ούρο Πέτρο, μια πόλη της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας. Το ταξίδι έγινε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου του 2019 και η Ιρίνα Αλεξάντροβνα δημοσιοποίησε μια σειρά φωτογραφιών που τράβηξε η ίδια στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν να επισκεφθεί τον πράκτορα σύζυγο της, μακριά από την πόλη που δρούσε ο τελευταίος. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να χρησιμοποίησε το παραποιημένο διαβατήριο που την εμφάνιζε ως υπήκοο χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπως εμφανιζόταν και ο «Βραζιλιάνος» σύζυγος της Ντάνιελ Κάμπος που είχε και Αυστριακή καταγωγή. Αυτός που εγκατέλειψε την εξωτική χώρα της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά σε αυτό το θρίλερ κατασκοπείας, για να επιστρέψει «αγνοούμενος» και μέσω Μαλαισίας στην παγωμένη Μόσχα, όταν στράβωσαν όλα.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.