Κοινοποίηση


Αντιμέτωπος με καταγγελίες για ρουσφέτια εκτός ΑΣΕΠ από την αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Νίκος Χαρδαλιάς. Αφορμή αποτέλεσε τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την πρόσληψη 28 μετακλητών που θα στελεχώσουν το επιτελείο της πολιτικής προστασίας.

Η τροπολογία

Στην τροπολογία γίνεται λόγος για «σύσταση θέσεων προσωπικού ειδικών προσόντων, καθώς και η διαδικασία και τα απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης αυτών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την 31η Μαίου 2023».

Η εισηγητική έκθεση αναφέρεται σε «στελεχιακή ενίσχυση ιδιαίτερα νευραλγικών δομών» μεταξύ των οποίων και το Ειδικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η δαπάνη των προσλήψεων αυτών είναι 481.000 ευρώ έως το τέλος του 2020, 961.000 ευρώ για τα έτη 2021 και 2022 και 400.000 ευρώ για το 2023. Συνολικά το κόστος φθάνει τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο κοινοβούλιο ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπερασπίστηκε την τροπολογία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι πρόκειται για στελέχη που σχετίζονται με τα ψηφιακά συστήματα τονίζοντας ότι πρέπει να προωθηθούν μέτρα όπως για παράδειγμα η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες, η ανάγκες που σχετίζονται με τον διοικητικό και υποστηρικτικό μηχανισμό. Επισήμανε μάλιστα ότι «θα πάρουμε τους καλύτερους της αγοράς». Τόνισε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το ποιοτικό βήμα στην πολιτική προστασία. Δεν επιδιώκουμε να φτιάξουμε στρατούς». Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι δεν πρόκειται για την βασική στελέχωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αφού «προφανώς και η στελέχωση του προσωπικού θα γίνει με μόνιμο προσωπικό. Μπορούμε να περιμένουμε 1,5 και δύο χρόνια που κρατούν αυτές οι διαδικασίες και να αφήσουμε τη χώρα γυμνή; Εδώ έχουμε να κάνουμε με αξίες υπερκείμενες του Συντάγματος: την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και την προστασία του περιβάλλοντος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενώ ο ίδιος δικαιούται με βάση το νόμο 8 μετακλητούς υπαλλήλους έχει μόνον έναν.

Κόντρα Χαρδαλιά - Τζανακόπουλου για προσλήψεις 28 μετακλητών στην Πολιτική Προστασία
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος