Κοινοποίηση


Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας να παροτρύνει τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύει να στέλνουν τα δείγμα για τεστ κορονοϊού σε ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο. Η κατάσταση έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε ότι συνεργάτης του εργαστηρίου αυτού, είναι ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Άμεση ήταν η οξεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ανδρέα Ξανθό να τονίζει ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό. Από την πλευρά του ο καθηγητής με δήλωσή τους μας αναφέρει ότι “Δεν έχω οποιαδηποτε σχέση με την 1η ΥΠΕ και δεν έχω οποιαδήποτε σχέση με μοριακές εξετάσεις που ανατέθηκαν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο από την 1η ΥΠΕ. Με διαγνωστικό κέντρο συνεργαζόμουν στο παρελθόν ως εξωτερικό συνεργάτης. Τη συνεργασία μου διέκοψα αμέσως μόλις ανέλαβα καθήκοντα αναπλ. εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για θέματα πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια σύγκρουσης συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό: “Οι σημερινές αποκαλύψεις για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, δημιουργεί μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση. Οι παραιτήσεις των υπευθύνων γι’ αυτή τη χυδαιότητα, είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητηθεί”.

Συμπληρώνει ακόμη ότι “ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση”.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα για την κάλυψη των αναγκών για διενέργεια τεστ κορονοϊού από τον ιδιωτικό τομέα αναδείχτηκε πιο έντονο την 1η Σεπτέμβρη όταν το εργαστήριο μοριακών ελέγχων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ανακοίνωσε αδυναμία να διεκπαιρεώσει τα 1000 τεστ ημερησίως που είναι η δυναμικότητα του το διάστημα 2-7 Σεπτεμβρίου. Στο εργαστήριο στέλνουν δείγματα προς έλεγχο τα δημόσια νοσοκομεία.

Η δε ανάληψη της διενέργειας ελέγχων από τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται από τη νομοθεσία.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.