Κοινοποίηση


Δύο διαδηλωτές υπέκυψαν σήμερα το πρωί στα τραύματά τους που προκλήθηκαν από ρίψεις δακρυγόνων στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν τη νύχτα με τις δυνάμεις της τάξης στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, σύμφωνα με γιατρούς τους οποίους επικαλείται το AFP.

Πρόκειται για τις πρώτες φονικές συγκρούσεις στην εμβληματική πλατεία της ιρακινής πρωτεύουσας, επίκεντρο μιας πρωτόγνωρης εξέγερσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο μετά την άνοδο στην εξουσία, στις αρχές Μαΐου, της κυβέρνησης του Μουστάφα αλ-Καζίμι.

Την Κυριακή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαγδάτη και σε πολλές πόλεις του νότιου Ιράκ για τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος, μιας δημόσιας υπηρεσίας που παρέχεται μόνο μερικές ώρες την ημέρα καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 50 βαθμούς αυτή την εβδομάδα στο Ιράκ.

Κάθε χρόνο, το καλοκαίρι είναι η εποχή όπου παραδοσιακά σημειώνονται διαδηλώσεις κυρίως λόγω των διακοπών του ηλεκτρικού και διάφοροι υπουργοί έχουν αποπεμφθεί κατά το παρελθόν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διαδηλωτές.

Από την πλατεία Ταχρίρ ξεκίνησε τον Οκτώβριο η πρωτόγνωρη λαϊκή εξέγερση που διήρκεσε πολλούς μήνες και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 550 ανθρώπων, τον τραυματισμό 30.000 άλλων και τη δολοφονία ή την απαγωγή δεκάδων μαχητών.

Ο Καζίμι και η κυβέρνησή του έχουν δεσμευθεί από τις πρώτες δηλώσεις τους να ρίξουν φως στους θανάτους αυτούς και τη βία.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, οι δύο διαδηλωτές που υπέκυψαν στη συνέχεια σε δύο νοσοκομεία της Βαγδάτης, χτυπήθηκαν ο ένας στο κεφάλι και ο άλλος στον λαιμό από δακρυγόνα, σύμφωνα με γιατρούς.

Οι τελευταίοι δεν διευκρίνισαν το είδος του βλήματος που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Πολεμική είχε ξεσπάσει το φθινόπωρο στο Ιράκ, με τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κατηγορούν τις δυνάμεις της τάξης ότι χρησιμοποιούν δακρυγόνα στρατιωτικού τύπου δέκα φορές ισχυρότερα από άλλα μέρη του κόσμου στοχεύοντας το πρόσωπο των διαδηλωτών.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν τη νέα κυβέρνηση ότι αναπαράγει την καταστολή του προκατόχου της.

Από τις αρχές του έτους, η έξαρση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη, κινδύνεψε να εξελιχθεί σε ανοικτή σύγκρουση στο Ιράκ, εξάλειψε το κίνημα αυτό.

Ωστόσο δεκάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να κατασκηνώνουν στην πλατεία. Σήμερα το πρωί τα κουφάρια πολλών απανθρακωμένων σκηνών βρίσκονταν στην πλατεία, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.