Κοινοποίηση


Δριμύτερος επέστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και επανήλθε και στις απειλές κατά της χώρας μας.

Με την προεκλογική περίοδο να έχει μπει πλέον στην τελική της ευθεία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν σε τελετή για τα νέα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είπε πως «το Kaan και το Hürjet είναι αρκετά για να ενοχλήσουν όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων».

Αναλυτικότερα ο Τούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε στο «Πρόγραμμα Προώθησης του Αιώνα του Μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πανεπιστημιούπολη Καχραμανκαζάν της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντoγάν ανακοίνωσε ότι το όνομα του τουρκικού εθνικού αεροσκάφους μάχης θα είναι «Kaan». Ενώ οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντoγάν καλύφθηκαν ευρέως από τον διεθνή Τύπο, έγιναν επίσης σχόλια για «μεγάλη επίδειξη ισχύος».

Το «Century of the Future Program Promotion» πραγματοποιήθηκε για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, Hürjet, Atak-2 και Anka-3, τα οποία έλαβαν την επωνυμία Kaan. Σε μια αποστροφή του λόγου του, λοιπόν, ο Ερντoγάν είπε για τα τουρκικά αεροσκάφη πως «είναι αρκετά για να ενοχλήσουν όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων».

Είναι προφανές πως η ρητορεία αυτή Ερντoγάν στρέφεται προς το συντηρητικό κομμάτι των Τούρκων ψηφοφόρων, ωστόσο δε συμβαδίζει με τη λογική του «μορατοριουμ» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που σταδιακά χτίστηκε μετά την ελληνική συνδρομή κατά την κρίση των σεισμών στην Τουρκία.

Προ ημερών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία «ανά πάσα στιγμή, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι από την άλλη πλευρά δε θα υπάρχουν προκλήσεις που τον υπονομεύουν».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του είχε πει πως δεν είναι καθόλου σίγουρος για την Τουρκία. «Μετά τις εκλογές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δε θα επανέλθει στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας”, η οποία επί της ουσίας αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και με αυτούς τους τελείως προκλητικούς κι απαράδεκτους, γελοίους χάρτες, αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Αν η Τουρκία επιθυμεί όντως την προσέγγιση, πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια ώστε μετά τις εκλογές, αν μπορούμε, να πιάσουμε ξανά το νήμα έχοντας γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», είχε υπογραμμίσει.

Σχετικά με τα ελληνoτουρκικά μίλησαν σήμερα στον ΣΚΑΙ ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Διακόπουλο το αφήγημα του Ερντoγάν είναι γνωστό για τη «νέα και αυτόνομη Τουρκία, που έπαψε να σκύβει το κεφάλι στη Δύση». Για το μαχητικό της Τουρκίας είπε πως δεν είναι καλύτερο από τα δικά μας, αλλά αναγνώρισε πως στην τουρκική αμυντική βιομηχανία έχουν γίνει άλματα.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Σέρμπος επικαλέστηκε δήλωση του συμβούλου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντoγάν που είπε πως αν δεν επικρατήσει το κόμμα τους στις τουρκικές εκλογές θα έρθει μια δυτική κυβέρνηση και θα πάνε πίσω όλα αυτά τα σχέδια για μια ανεξάρτητη Τουρκία. Είπε ακόμη πως αυτή η ρητορεία έχει αντίκτυπο σε μεγάλο κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, ενώ ερεθίζει αντανακλαστικά της που αποκάλεσε «σύνδρομο των Σεβρών».



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.