Κοινοποίηση


Στα ρεπορτάζ για τους άριστους των αρίστων μετά από τις πανελλήνιες εξετάσεις γίνεται πάντα λόγος για το ρόλο που έπαιξε το εντατικό διάβασμα και το φροντιστήριο στη διάκριση που πέτυχαν οι υποψήφιοι. Απολύτως φυσιολογικά αφού τα φροντιστηριακά μαθήματα είναι πλέον, εδώ και δεκαετίες, ένας “θεσμοτεθημένος παραθεσμός” στην ελληνική παιδεία. Το μότο είναι το αναμενόμενο: Χωρίς φροντιστήριο, δεν περνάς στο πανεπιστήμιο.

Ερχεται όμως ένα παιδί μεταναστών από την Αλβανία, η εκπληκτική Αλβιόνα Μάντσο, να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα στερεότυπα και όλες τις δήθεν βεβαιότητες. Η σημαιοφόρος του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας έσπασε τα κοντέρ στις πανελλήνιες περνώντας πρώτη (και καλύτερη) στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το καλύτερο όμως έρχεται τώρα. Η Αλβιόνα δεν φοίτησε ούτε λεπτό σε φροντιστήριο!!! Τα κατάφερε εξαιρετικά μόνο με τη δική της προσπάθεια και την υποστήριξη των καθηγητών της στο (δημόσιο) σχολείο. Απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινο.

Η μη φοίτηση σε φροντιστήριο επίσης δεν προέκυψε από ανάγκη αλλά από επιλογή του παιδιού! “Οι γονείς μου ήθελαν να με γράψουν και πράγματι στην αρχή της χρονιάς πήγαμε σ’ ένα φροντιστήριο της γειτονιάς. Διαπίστωσα όμως ότι εφόσον έκανα το βήμα, δεν θα είχα το χρόνο να ήμουν το ίδιο αποδοτική. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα μόνη μου να οργανώσω το διαβάσμά μου καλύτερα και πιο αποτελεσματικά” μας αφηγείται η ίδια.

Η Αλβιόνα, σημαιοφόρος του σχολείου της, παραλαμβάνει την ελληνική σημαία
Η Αλβιόνα, σημαιοφόρος του σχολείου της, παραλαμβάνει την ελληνική σημαία