Κοινοποίηση


Στις «βολές» που εκτόξευσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, για την επιβολή lockdown και το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση που του έγινε κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την κατανόησή του για την ένταση που υπάρχει, ωστόσο υπεραμύνθηκε της απόφασης για την επιβολή καραντίνας.

«Πρέπει να κατανοήσουμε πως υπάρχει κοινή στρατηγική. Όποιος την αμφισβητεί, αμφισβητεί τους 31 επιδημιολόγους και όσους εργαζόμαστε νυχθημερόν» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα επιδημιολογικά δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Αν δείτε τα περισσότερα κρούσματα στην Κοζάνη, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη».

Εξηγώντας δε τους λόγους για τους οποίους η περιοχή πέρασε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η απόφαση βασίστηκε:

  • Στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Στη συνεχή αυξητική τάση πορείας του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων
  • Στην αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων στην κοινότητα
  • Στα δεκάδες μικρά επικίνδυνα χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, οι έλεγχοι των αρμοδίων στην Κοζάνη για την τήρηση των μέτρων ήταν πολύ λιγότεροι από όσο θα έπρεπε. Ο συνδυασμός, λοιπόν, της χαλαρότητας στην κοινότητα και των λιγοστών ελέγχων οδήγησαν στην «έκρηξη» κρουσμάτων.

Οι αιχμές του δημάρχου Κοζάνης

«Τον κ. Χαρδαλιά τον χρειαζόμασταν προτού φτάσουμε εδώ, τώρα τι να μας πει;» διαμαρτυρήθηκε το πρωί ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, με αφορμή το γεγονός ότι επίκειται επίσκεψη του υφυπουργού στην Κοζάνη, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τον τρόπο επιβολής των μέτρων.

«Εφαρμόζουν τα μέτρα όπως τους βολεύει» παρατήρησε και ενδεικτικά ανέφερε ότι τα σχολεία της περιοχής λειτουργούν κανονικά εν μέσω lockdown. «Γιατί τα σχολεία είναι ανοιχτά όταν κλείνουν όλα τα καταστήματα;» διερωτήθηκε, κάτι που -όπως είπε- θα το θέσει και εγγράφως στις αρμόδιες αρχές.

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος έκανε γνωστό –βάσει σχετικής ενημέρωσης που είχε– ότι το 80% των (ιδιαίτερα αυξημένων) κρουσμάτων στην Κοζάνη αφορούσε νέους κάτω των 30 ετών.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.