Κοινοποίηση


Σημαντική στήριξη θα παρέχει στους συνεπείς δανειολήπτες το Πρόγραμμα – Γέφυρα που επιδοτεί τις δόσεις των στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με όσα τόνισε στους αναλυτές λίγο νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα – Γέφυρα δάνεια από 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο όπως έδειξε η πρώτη ημέρα, καθώς υποβλήθηκαν 4.000 αιτήσεις, εκ των οποίων το 99% είναι επιλέξιμοι», είπε ο Χρ. Μεγάλου

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ακόμη την στήριξη που έδωσε η Τράπεζα στους πελάτες της μέσω των αναστολών πληρωμών δόσεων δανείων, αλλά και νέων χρηματοδοτήσεων μέσω της ενεργού συμμετοχής της Τράπεζας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει σε μορατόρια πληρωμών δάνεια 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έληξαν στο τέλος Ιουνίου. Όπως αναφέρθηκε, το 80% των δανείων αυτών επανήλθε σε καθεστώς κανονικής πληρωμής, ενώ το υπόλοιπο 20% δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε προς τους αναλυτές ο κ. Μεγάλου η Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος Ιουλίου είχε χορηγήσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων αλλά και με ίδιους πόρους δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ με στόχο οι χορηγήσεις να ανέλθουν το 2020 τα 5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαθέσει ποσό 1 δις. ευρώ, από σύνολο 3,6 δις. ευρώ της αγοράς. Στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την διετή επιδότηση επιτοκίου προς πληγείσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με 3,2 χιλιάδες εγκεκριμένα αιτήματα , συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,4 δις. ευρώ για την ελληνική αγορά.

Τέλος Νοεμβρίου οι τιτλοποιήσεις

Η τράπεζα προχωρά με εντατικό ρυθμό τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων αθροιστικού ύψους 7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την διοίκηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Το πρώτο πακέτο με την ονομασία Phoenix αφορά 58.000 στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, 22.000 πελατών με μέση αξία δανείου τις 90.000 ευρώ. Το 67% αυτών είναι καταγγελμένα.

Το δεύτερο πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ – με την ονομασία Vega – αφορά σε 1 δισ. ευρώ στεγαστικά και 4 δισ. ευρώ εμπορικά. Πρόκειται για 53.000 δάνεια που αντιστοιχούν σε 18.000 πελάτες.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο των 600 εκατ ευρώ με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (Iris) κατατέθηκαν ήδη οι δεσμευτικές προσφορές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πώληση άλλων 200 εκατ. ευρώ (δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις) στο πλαίσιο του πακέτου Trinity.

Όπως ανέφερε στους αναλυτές η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλει την αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Phoenix, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο ελληνικό APS “Ηρακλής” και τη λήψη των σχετικών εγγυήσεων. Η μεταβίβαση θα γίνει με τη σύσταση ενός SPV, ενώ θα ακολουθήσει η σύσταση τριών SPVs για τη μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων 5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega. Όπως εκτιμήθηκε, οι συναλλαγές θα έχουν κόστος 2% στα κεφάλαια της Τράπεζας.

Ο βασικός στόχος

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι πρωτοφανείς ωστόσο βασικός στόχος της τράπεζας Πειραιώς παραμένει η μείωση του ρίσκου μέσω του περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ενίσχυση της κερδοφορίας.

«Το 2020 θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, προκειμένου το 2021 να πετύχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη», τόνισε και ανέφερε ότι «η τράπεζα Πειραιώς θα έχει ρόλο κλειδί στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την χρηματοδότηση της οικονομίας». Ειδικά, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επεσήμανε ότι «αποτελούν μια ευκαιρία για ισχυρή ανάκαμψη αλλά και για την υλοποίηση δομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας».

Η διοίκηση τέλος της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός για γίνει με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020, ενώ η διαδικασία του hive – down, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.