Κοινοποίηση


Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους της Ελλάδας ζητώντας να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους για την τραγωδία ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο μηχανοδηγός της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας, Γιώργος Κουτσούμπας, φαίνεται ότι για 17 λεπτά, δηλαδή από τις 23:04 ως τις 23:21 όταν το Intercity συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία, προσπαθούσε απελπισμένα να μιλήσει με κάποιον ώστε να σταματήσει την πορεία προς τον θάνατο.

Τα αναπάντητα τηλεφωνήματα στον σταθμάρχη Λάρισας και τους συναδέλφους του
Για 17 λεπτά, ο Γιώργος Κουτσούμπας καλούσε επίμονα τον σταθμάρχη της Λάρισας χωρίς να παίρνει απάντηση ενώ τηλεφωνούσε και στους συναδέλφους του, τους μηχανοδηγούς που βρίσκονταν συνήθως στο τιμόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας προς Αθήνα, για να επιβεβαιώσει την πιο φρικτή υποψία του. Αν, δηλαδή, το τρένο με τα εμπορεύματα ερχόταν, όπως φοβόταν, κατά πάνω του.

«Στην αρχή, όταν κατάλαβε ο Γιώργος ότι μάλλον δεν πήγαινε σωστά, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη. Τον κάλεσε, του φώναζε, αλλά εκείνος δεν απαντούσε. Ύστερα άρχισε να ψάχνει να βρει στο τηλέφωνο τους μηχανοδηγούς της εμπορικής για να μάθει ποιος κατεβαίνει από Θεσσαλονίκη και από ποια γραμμή» λέει συνάδελφός του.

Είχε αλλάξει η βάρδια στους μηχανοδηγούς
Όπως αποκαλύπτει το «Live News», ο μηχανοδηγός του Intercity, χωρίς να έχει την επιβεβαίωση από τον σταθμάρχη της Λάρισας, βασίστηκε στην εμπειρία του. Θεωρώντας σχεδόν βέβαιο λοιπόν, ότι υπάρχει εμπορική αμαξοστοιχία η οποία έρχεται από Θεσσαλονίκη στην ίδια γραμμή, άρχισε να καλεί τους μηχανοδηγούς του εμπορικού που εκτιμούσε ότι έκαναν το δρομολόγιο εκείνο το βράδυ.

«Ο μηχανοδηγός του Intercity έπαιρνε τηλέφωνα και αναζητούσε τους μηχανοδηγούς της εμπορικής. Αλλά τα παιδιά είχαν αλλάξει τη βάρδιά τους και ήταν άλλοι στη θέση τους. Άλλοι ήταν κανονικά να κάνουν αυτό το δρομολόγιο και άλλοι πήγαν τελικά. Ο Γιώργος (ο μηχανοδηγός του Intercity) προσπάθησε να διαπιστώσει εάν ερχόταν τρένο κατά πάνω του».

«Ο μοιραίος σταθμάρχης δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί τον πίνακα ελέγχου»
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του, ούτε να «χαράζει» δρομολόγια. Αυτό λένε οι ειδικοί.

Γιατί εάν μπορούσε να διαβάσει τις ενδείξεις, είχε τρία λεπτά, 180 δευτερόλεπτα, να κάνει διορθωτικές κινήσεις για να αποτραπεί η τραγωδία στα Τέμπη.

Από τις 23:04 που έφυγε το μοιραίο τρένο 62 από τον σταθμό της Λάρισας, ως τις 23:07, μια απόσταση 5,5 χλμ. το τοπικό σύστημα σηματοδότησης και ο πίνακας χειρισμού σηματοδότησης που είχε μπροστά του ο σταθμάρχης, τον προειδοποιούσε ότι η πορεία του τρένου είναι λανθασμένη.

«Ο σταθμός της Λάρισας έχει τοπικό πίνακα χειρισμού σηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια απόσταση πριν και μετά τον σταθμό υπάρχουν φωτοσήματα, αλλαγές και κυκλώματα γραμμής που δείχνουν την παρουσία του τρένου. Είναι ένα σύστημα που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2022 και το έλεγξα ο ίδιος αμέσως μετά το δυστύχημα» λέει ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τεζεράκης.

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κινητών τηλεφώνων όλων των εμπλεκομένων στο δυστύχημα θα αποκαλύψει με ποιους ο οδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας πρόλαβε να επικοινωνήσει τα κρίσιμα λεπτά πριν από τη σύγκρουση.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.